Laboratoriumautomatisering

Eltrex Motion levert een uitgebreid assortiment motoren, maar sommige klanten zoeken een motor die aan specifieke eisen moet voldoen. Dit zijn soms de meest uitdagende verzoeken. Als het lukt om een oplossing op maat te vinden die het probleem oplost, is dat uitermate bevredigend.

Herinrichten Van Een Pick-And-Place-Systeem

Een voorbeeld van een uitdagend probleem bij een klant was in de laboratoriumbranche, waar een pick-and-place-machine opnieuw moest worden ontworpen. Voorheen werden hiervoor pneumatische en riem aangedreven actuatoren gebruikt. Pneumatiek vereist een volledige infrastructuur die bestaat uit een compressor, leidingen, ventielen, enz. Bovendien zijn pneumatische en riem aangedreven actuatoren relatief langzaam, met name bij pick-and-place toepassingen. De pneumatiek moest helemaal komen te vervallen. Dit was de belangrijkste reden waarom de klant op zoek ging naar nieuwe manieren om de machine te optimaliseren.

Creatief Proces

Om voor elke klant de optimale systeemoplossing te kunnen ontwikkelen, wil Eltrex Motion het probleem bij de klant doorgronden. Daarom bezoeken we het bedrijf om de huidige situatie en inrichting te bestuderen. Samen met de klant inventariseren we alle relevante behoeften, wensen en eisen. De belangrijkste veranderingseisen aan de pick-and-place-machine waren de volgende:
• Het aandrijfsysteem moest compacter en sneller
• Controle van positionering en de krachten is nodig bij het hanteren van buisjes en vloeistofstalen
• Laagspanningssysteem om veiligheidsredenen
• Formaatwijziging: uiteenlopende maten buisjes, verschillende pick-and-place-posities
NiLAB ontwierp een speciale lineaire miniatuurmotor die in het compacte systeem zou passen. Door gebruik te maken van een lineaire motor in plaats van pneumatiek en riem aangedreven actuatoren, kan de machine sneller en efficiënter werken dankzij variabele positionering en krachtregeling.
Bent u op zoek naar een bewegende systeemoplossing? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons ingenieursteam wil graag de beste oplossing voor uw situatie bedenken.