Sanovo zet verpakkingen in de juiste positie met motorset Eltrex

‘We streven naar een individuele eibehandeling’

De eiersorteermachines van Sanovo kunnen honderdduizenden eieren per uur inspecteren en sorteren. En ervoor zorgen dat de eieren in de juiste verpakking terechtkomen, met behoud van de mogelijkheid om de herkomst van ieder afzonderlijk ei te traceren. Samen met Eltrex Motion ontwierp Sanovo een nieuw motorconcept dat ervoor zorgt dat de verpakkingen altijd in de juiste positie op de transportbaan staan.

De Sanovo Technology Group, een onderdeel van het Deense Thornico, is volledig gespecialiseerd in eieren. Zo maakt het bedrijf machines voor het pasteuriseren van eieren, voor het breken van eieren en voor het scheiden van eiwit van eigeel. In het Gelderse Aalten produceert Sanovo zijn eiersorteermachines die ervoor zorgen dat gave eieren worden voorzien van de juiste code en in de juiste verpakking terechtkomen.

De in Nederland geproduceerde machines controleren de aangevoerde eieren met behulp van visionsystemen op lekkages of achterbleven vuil. De goedgekeurde eieren worden gewogen en geclassificeerd, waarna er nog een controle op scheurtjes plaatsvindt. “We sorteren de eieren uit totdat je een schoon ei hebt, met weinig scheurtjes en een bepaald gewicht”, licht Jorrit van Hof, Electrical Engineer bij de Sanovo Technology Group, toe.

Precisiewerk

Uiteindelijk laat de machine de eieren in de juiste verpakking ‘vallen’. Deze laatste stap vraagt om een nauwkeurige werking van de doostransportbaan. Deze baan moet ervoor zorgen dat een verpakking – of dat nu een tray is met dertig eieren of een doos voor twaalf eieren – zich op exact het juiste moment exact onder het ‘afdroppunt’ bevindt.

“Als je een tray hebt met vijf keer zes eieren, dan moet de transportbaan de tray vijf keer kort achter elkaar een stukje verplaatsen zodat de vrije plaatsen in de tray zich bevinden onder het punt waar de eieren vallen”, legt Van Hof uit. “Bij een doos met twee rijen van zes eieren gaat het om twee korte stapjes. In die positionering en minimaal te behalen capaciteit speelt de motor van de transportbaan een belangrijke rol.”

Volgens Van Hof heeft de motor echter nog een belangrijke functie in dit proces. “We streven naar een ‘individuele eibehandeling’. We willen voor elk ei in een doos kunnen aangeven van welke boer het afkomstig is. Daarom moet de motor niet alleen over een bepaalde kracht beschikken, maar voor de traceerbaarheid ook zijn uitgerust met een encoder die de positie van een ei doorgeeft aan ons softwaresysteem. Je moet altijd weten waar het doosje is.”

Nieuwe motorset

Sanovo customer case

“Je hebt dus een motor nodig die verschillende soorten verpakkingen met een bepaalde kracht en snelheid kan verplaatsen, en die laat weten waar een doosje zich bevindt”, concludeert Van Hof. Maar Sanovo stelt nog meer eisen aan de motorset. “Die moet in zijn geheel stof- en waterdicht zijn op minimaal het niveau van IP65, zodat we de set kunnen afspuiten. Naast een CE-keurmerk voor de Europese markt moet de motor bovendien beschikken over een UL/cUL-certificaat voor de Noord-Amerikaanse markt.”

Met deze eisen in het achterhoofd stelde Sanovo samen met Eltrex Motion een nieuwe motorset voor de doostransportbanen samen. “We hadden in de specificaties nog niet opgenomen hoe de motor eruit moest zien. In het begintraject heeft Eltrex ons geholpen in onze zoektocht naar de juiste en kostenefficiënte oplossing. Dat hebben we als zeer prettig ervaren.”

Ontwerp op maat

De zoektocht leidde naar een borstelloze servomotor van Moons Industries. “Bij een servomotor heb je sowieso al een encoder nodig”, aldus Van Hof. Aan de servomotor monteert Eltrex Motion een haakse wormgearbox van Transtecno die eenvoudig is te implementeren in de machines van Sanovo. De gearbox beschikt bovendien over een holle as van roestvast staal die niet roest door afspuiten of het gebruik van chemicaliën.

De motor is voorzien van een vijf meter lange motorkabel en een even lange encoderkabel die rechtstreeks uitkomen in de besturingskast. Hierin zitten ook twee drives van Moons voor de aansturing van de motor. Oorspronkelijk werd de motor geleverd met kortere kabels. Van Hof: “Eltrex Motion heeft er in direct contact met Moons voor gezorgd dat de kabels voor ons op de juiste lengte worden geleverd. Daardoor zijn we nu tot een ontwerp gekomen waarin we geen connectoren nodig hebben. Dat komt de afspuitbaarheid van de gehele set ten goede.”

Bewezen oplossing

Sanovo heeft de nieuwe motorset inmiddels uitgebreid getest. “De oplossing heeft de duurtesten goed doorstaan en heeft zich daarmee in de praktijk bewezen”, besluit Van Hof. “Er zijn geen showstoppers meer. We kijken nu hoe we de supplychain voor de aanlevering van de verschillende onderdelen van verschillende leveranciers optimaal kunnen inrichten.”

Sanovo customer case

Menu