Simplicity® Glijlagers Winnen Aan Geloofwaardigheid In De Houtbewerkingsindustrie

Probleem:
Houtbewerking vereist lagers die bestand zijn tegen zware trillingen en schokken, maar die ook bestand zijn tegen ernstig vervuilde omgevingen.
Oplossing:
Simplicity-glijlagers zijn bestand tegen hoge trillingsbelasting en blijven werken onder de meest extreme condities.
Nagenoeg wrijvingsloze lineaire lagersystemen zijn van cruciaal belang voor productieaantallen, nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid in moderne CNC-freesmachines en waterstraalsnijders. De houtbewerkingsindustrie is afhankelijk van deze machines voor snelle massaproductie, variërend van deurpanelen tot kastconstructies. Een belangrijk bijproduct binnen deze bedrijfstak is zaagsel.

Het zaagselprobleem

Zaagselophopingen kunnen leiden tot voortijdige defecten in de rolelementen van wrijvingsarme lineaire lagersystemen. Zaagsel dringt door in de beste afdichtingssystemen en verstopt al snel de kogelgeleiders van conventionele lineaire kogellagers. Wanneer kogelgeleiders vastlopen, beschadigen ze de assen (groeven) die in de lagers draaien, waardoor zaagsel sneller in de asgroeven doordringt en het systeem uiteindelijk helemaal uitvalt.
Over het algemeen zorgen zaagsel en andere voorkomende omgevingsfactoren voor verschillende problemen in rollagers. Verontreinigingen en vuil kunnen in de lagerkooi vast komen te zitten en ervoor zorgen dat het systeem vastloopt en uitvalt. Door trillingen verschuiven de lagers van hun spoor of raken los. In beide gevallen leidt dit tot een catastrofale storing en ongeplande stilstandtijd, met als gevolg winstderving en een langere productietijd.

Het PBC Linear-systeem

Simplicity-glijlagers verdragen tot 20 keer de belasting van een traditioneel rollager. De beproefde technologie van de bedrijfseigen Frelon®-voering zorgt voor een gelijkmatige krachtverdeling, waar rollagers slechts een beperkt contactvlak hebben en daardoor zware lasten niet effectief kunnen verdelen. Simplicity-producten blinken ook uit in roterende en oscillerende taken en zijn bestand tegen het aanhechten van bijv. houtspaanders en zaagsel onder werkplaatscondities.
Tegen productiestoringen in de houtbewerkingsindustrie ontwierp PBC Linear een geoptimaliseerd lagersysteem dat meebeweegt met de noksturing – waardoor uitlijnproblemen volledig worden geëlimineerd. Een ingebouwde smeerinrichting zorgt voor periodieke smering waardoor een soepele oscillerende beweging mogelijk is. Dit verlengt de levensduur van het systeem met een soepele, ononderbroken en onderhoudsvrije werking. Over het algemeen zullen de nieuwe Simplicity-lagers een geoptimaliseerde systeemintegratie bevorderen met kostenbesparingen en een stillere werking.

De voordelen van Simplicity in de houtbewerkingsindustrie

De Linear Motion-technologie van PBC Linear is ontworpen voor duurzaamheid, deels vanwege de gepatenteerde FrelonGold®-voering, maar ook omdat er geen bewegende delen zijn. De voering zorgt voor een aanzienlijke verhoging van belastbaarheid en snelheid, en is bestand tegen de meest uiteenlopende condities om catastrofale storingen te voorkomen. Extreme hitte en koude, verontreinigingen, vuil, onderdompeling en trillingen hebben geen invloed op de werking van de lagers. Het gepatenteerde, zelfsmerende ontwerp behoeft ook nagenoeg geen extra smering. Voor de houtbewerkingsindustrie zorgt de voering ervoor dat de lagers altijd optimaal werken en verontreiniging met houtbewerkingsafval moeiteloos ondergaan, zelfs op plaatsen met een hoge trillingsintensiteit, zoals waterstraalsnijden of zagen.