
Motoren
Iedere motortechnologie biedt unieke kenmerken en voordelen, en de optimale keuze kan de efficiëntie, levensduur en prestaties van uw systemen aanzienlijk verbeteren. Het kiezen van de juiste motor vereist een goed begrip van de specifieke behoeften van uw toepassing en van de omgevingsfactoren.
Verschillende motortechnologieën
Afhankelijk van de toepassing dient het motortype bepaald te worden. Bijvoorbeeld in een applicatie waar de motor voortdurend moet accelereren en decelereren, dus een dynamisch gebruik, zijn servomotoren een uitstekende keuze vanwege hun hoog continu koppel, hoog piekkoppel en mogelijk hoge positioneernauwkeurigheid vanwege de noodzakelijke positieopnemer.
Is de toepassing minder dynamisch maar is een hoog koppel benodigd, dan zou gekozen kunnen worden voor een stappenmotor. Het voordeel hiervan is dat deze motoren een hoog houdkoppel kunnen genereren bij relatief lage snelheden. Mogelijk kan een (planetaire) vertraging hiermee uitgespaard worden.
Voor toepassingen waarbij gedecentraliseerde aansturing en ruimtebesparing belangrijk zijn, zoals in machines met beperkte ruimte of die modulariteit vereisen, bieden geïntegreerde motoren zoals de Duet AD, MDX+ of HFI-serie een ideale oplossing. Deze motoren combineren motor, positieopnemer en aansturing in één component en zijn perfect voor installaties die profiteren van minder bedrading en communicatieprotocollen zoals bijvoorbeeld EtherCAT, CANOpen, Profinet of RS-485.

Het nut van een positieopnemer in de motor
In een positioneeroplossing kan gekozen worden voor stappenmotoren die open-loop, dus zonder positieopnemer aangestuurd worden. Dit is een zeer kostenefficiënte mogelijkheid, echter bij niet correct dimensioneren kan de motor stil komen staan zonder dat dit gedetecteerd wordt. Borstelloze servomotoren worden vaak voorzien van een positieopnemer. Dit kunnen incrementele of absolute encoders zijn of voor speciale toepassingen ook resolvers. De incrementele encoders geven vaak een pulstrein of analoog signaal, de absolute encoders werken vaak op basis van een communicatie protocol, bijvoorbeeld Hiperface, Endat, BiSS-C of SSI. Ook encoders die in een applicatie waarin functional safety noodzakelijk is, zijn mogelijk.
Wel of geen vertraging
In veel gevallen is het optimale werkingsgebied van servomotoren tussen 2.000 en 3.000 rpm. Er zijn situaties waarbij in de applicatie een lagere snelheid benodigd is. In zo’n geval kan een gearbox gemonteerd worden op de motor. Vaak kan dan een compactere motor gebruikt worden om op die wijze de snelheid naar beneden te brengen en het koppel te verhogen. Wij kunnen verschillende gearbox varianten monteren op onze motoren, denk hierbij aan technologieën zoals worm- planetair- of harmonic.

Omgeving waarin de motor toegepast wordt
De meeste motoren zijn standaard toepasbaar binnen een temperatuurbereik van 0°C tot 40°C. Door toepassing van geschikte materialen kan dit temperatuurbereik zowel naar beneden als naar boven uitgebreid worden. Ook IP classificatie is belangrijk, zeker in toepassingen waarbij stof- en/of waterdichtheid van belang is.
Tot slot zijn betrouwbaarheid en minimaal onderhoud altijd van groot belang, vooral in toepassingen die intensief gebruikt worden of essentieel zijn voor kritische situaties. Tandwielvrije motoren, zoals de MTR-serie, zijn door de afwezigheid van slijtagegevoelige onderdelen als tandwielen ideaal wanneer duurzaamheid en minimaal onderhoud prioriteit hebben. Voor toepassingen zoals intralogistiek of transportbanden kan dit de operationele uitvaltijd en onderhoudskosten aanzienlijk verlagen.
Uw motor, onze expertise
Door rekening te houden met bovenstaande factoren en deze af te stemmen op de sterke punten van het motoraanbod van Eltrex, kunnen klanten oplossingen vinden die niet alleen effectief zijn voor hun huidige behoeften, maar ook aanpasbaar voor toekomstige vereisten. Met technische ondersteuning en deskundigheid van ons engineeringteam staat Eltrex klaar om klanten te begeleiden bij het kiezen van de beste motor, afgestemd op de specifieke behoeften van elke toepassing.
Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via +31 (0)76 789 00 30 of +32 (0)3 328 07 60. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen uw vraag zo snel mogelijk in behandeling.
