
Elektromechanisch versus Pneumatisch & Hydraulisch
Hoe eenvoudig of complex het lineaire bewegingssysteem ook is, op het meest basale niveau hebben ze allemaal één ding gemeen. Het verplaatsen van een object of belading over een lineaire afstand. Voor de aandrijving kan gebruikt gemaakt worden voor hydrauliek, pneumatiek of electromechanisch. Hoe bepaal jij je keuze?

Lineaire aandrijving
Lineaire bewegingstoepassingen komen we werkelijk overal tegen. Ze variëren van relatief eenvoudig, zoals een voordelige stoelactuator in een personenauto tot een complex meerassig systeem, compleet met besturing voor b.v. een closed-loop regeling.
Hoe eenvoudig of complex het lineaire bewegingssysteem ook is, op het meest basale niveau hebben ze allemaal één ding gemeen. Het verplaatsen van een object of belading over een lineaire afstand in een bepaalde hoeveelheid tijd, waarbij een lineaire geleiding en een lineaire aandrijving worden gebruikt om bewegingen met verschillende variabelen en complexiteit te regelen.
Met andere woorden, alles wat in een rechte lijn moet gaan, is een lineaire beweging. Eltrex beantwoord al uw vragen rondom lineaire aandrijvingen, zowel eenvoudig als complex. Onze productspecialisten helpen u uw design snel om te zetten naar de best denkbare oplossing, vanaf ontwerp, via prototyping en testing naar het eindproduct.
Elektromechanisch versus Pneumatisch & Hydraulisch
Je komt ze in elke bedrijfstak en industrie tegen; machines en apparaten die hun werk doen rond een lineaire beweging of samenstelling van meerdere lineaire bewegingen. Van de pick & place installatie in een conservenfabriek tot het selectiemechanisme in een vending machine; de toepassing van lineaire aandrijvingen is wijd verspreidt. Wie wel eens in een productiehal heeft rondgelopen zal ongetwijfeld de pneumatische of hydraulische cilinders herkennen, die daar vaak worden ingezet. Perslucht en hydrauliekolie zijn al decennialang veel gebruikte media voor het aansturen van lineaire bewegingen in machines en applicaties, maar daar komt langzamerhand verandering in. Met de opkomst van high-tech elektromechanische aandrijvingen is er anno 2020 een heel goed alternatief voor pneumatiek en hydrauliek, met een hele reeks bijkomende voordelen.
De nadelen van pneumatiek & hydrauliek
Wil je een complexe machine aandrijven met perslucht of hydrauliek, dan komt daar heel wat bij kijken. Iedere lineaire beweging moet middels perslucht- of hydrauliekleiding worden verbonden met de luchtcompressor of hydraulisch aggregaat. Dat brengt een fikse investering van middelen, ruimte en tijd met zich mee en bevordert zeker de flexibiliteit van de installatie of configuratie niet. Andere nadelen van pneumatiek en hydrauliek zijn de positioneernauwkeurigheid, slijtage- en corrosiegevoeligheid. Lucht en vloeistoffen zijn in zekere mate samen drukbaar en temperatuurgevoelig. Dat komt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid niet ten goede. Leidingen en cilinders voor perslucht- en hydraulieksystemen staan ook in hogere mate bloot aan slijtage en corrosie en zijn zeker niet altijd geschikt voor de hogere IP-klassen. Dit alles brengt meer werk met zich mee voor de installateur en onderhoudsmonteur, en vertaalt zich in hogere investeringen, langere down-times en minder flexibiliteit. En dan vergeten we nog het hoge energieverbruik. Een pneumatische of hydraulische installatie moet immers altijd in bedrijf zijn om kracht uit te kunnen gaan oefenen.
De voordelen van elektro mechanische aandrijvingen
Wanneer we in een gemiddelde installatie alle perslucht- en hydraulische aandrijvingen vervangen door elektromechanische lineaire aandrijving, zien we meteen een groot verschil. De chaos van lucht- of vloeistofleidingen verdwijnt, om plaats te maken voor een eenvoudige elektrische bekabeling. Bijkomend voordeel is dat deze bekabeling niet via volumineuze leidinggoten hoeft te worden gekoppeld aan een verderop gelegen compressor of aggregaat. Een lokaal stroompunt is voldoende en dankzij de hedendaagse intelligente bus techniek is een netwerk- of Wifi-verbinding met de controlekamer voldoende voor de complete controle over de applicatie. Met de elektromechanische aandrijving verdwijnt het vraagstuk van compressie volledig, waardoor een grotere nauwkeurigheid wordt gegarandeerd. Corrosie door lucht of vloeistof behoort eveneens tot het verleden en het geheel gebruikt een stuk minder energie, omdat een elektrische aandrijving alleen stroom gebruikt, wanneer er een beweging wordt gevraagd.
Voor- en nadelen in een overzicht
| Voordelen | Nadelen |
Hydraulisch |
|
|
Pneumatisch |
|
|
Elektro Mechanisch |
|
|
Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via +31 (0)76 789 00 30 of +32 (0)3 328 07 60. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen uw vraag zo snel mogelijk in behandeling.
