Lineaire aandrijving in de Agrarische Industrie

Zuinig – Compact – Eenvoudig – Betrouwbaar

In de agrarische sector zien we steeds vaker toepassingen met elektrische aandrijving in plaats van pneumatische of hydraulische systemen. Niet echt onbegrijpelijk, als je beseft dat de vermogens van de elektrische motoren in veel gevallen niet onderdoen voor de eerdergenoemde systemen, en vele voordelen bieden.

Het belangrijkste voordeel van elektrische systemen is wel dat ze beduidend energiezuiniger zijn. Ze zijn eenvoudiger te in te zetten omdat er minder leidingwerk benodigd is. Dat scheelt ook in de ontwerp- en fabricagekosten. Ook is de feedback met betrekking tot het goed positioneren veel eenvoudiger te realiseren.

Bij pneumatische systemen loop je al gauw aan tegen het feit dat er veel leidingwerk benodigd is en een centrale compressor. Daarnaast moet de gebruikte lucht geconditioneerd en vochtvrij zijn, wat nog eens extra voorzieningen vraagt. Elektrische aandrijvingen houden zich tegenwoordig prima staande in een ruwe, vochtige omgeving én nemen beduidend minder ruimte in

Het grootste risico van hydraulische systemen zit hem in de mogelijkheid tot lekkages, bijvoorbeeld bij het aansluiten van werktuigen aan de tractor. Niet alleen is het ongewenst om deze bijvoorbeeld op het land te hebben, het zorgt ook voor extra onderhoud. Wat door het vaak complexe leidingwerk al lastig genoeg is. Elektrisch aangedreven systemen zijn eenvoudig aan te sluiten middels robuuste connectoren. Daarnaast is de betrouwbaarheid van elektrische systemen hoog en kennen deze nauwelijks uitval.

Verwante Producten

Meer weten over lineaire aandrijving?

Linear Motion Nieuws