Onderzoek deze vijf elementen om uw machines goed te ontwerpen ten behoeve van zware omstandigheden

Machine ontwikkelaars voor zware applicaties weten hoe belangrijk het is om motion control componenten te selecteren die bestand zijn tegen de meest extreme omstandigheden. Om te helpen met dit proces, presenteerde een recent onderzoek vijf elementen die ontwerpers in gedachten moeten houden en die bijdragen aan een robuuste werking:
• Materiaal keuze
• Oppervlakte behandeling
• Afdichtings strategie
• Trilling / schokbestendigheid
• Onderhoudbaarheid


Element 1: Materiaal Keuze

Nieuwe legeringen en samengestelde materialen zijn bestand tegen extreme temperaturen, blootstelling aan chemicaliën/ schurende materialen, frequent spoelen en andere omgevingsfactoren. Roestvast staal, hard geanodiseerd aluminium en bestendige polymeren behoren tot de meest gebruikte materialen om motion control componenten robuuster te maken.
Slechte materiaalkeuzes leiden vaak tot voortijdige storingen, verloren productiviteit en dure in-field service en reparatie. Maximale bescherming aan uw machine ontstaat wanneer alle motion control componenten – van de behuizing van de actuator tot het kleinste lager – worden geselecteerd met het “worst case scenario” in gedachten.

Element 2: Coatings/ Oppervlakte Behandeling
Duurzame coatings bij actuatoren beschermt hun interne onderdelen succesvol.
Motion Control-componenten die in extreem corrosieve omgevingen worden gebruikt, moeten ook worden gecoat met hoogwaardige materialen. Dit verbetert de werking en vermindert uitvaltijd, vooral in omgevingen waar corrosieve chemicaliën, zoutnevel of onderdompeling extra bescherming vereisen. De juiste coating en materiaalcombinatie kan de levensduur van componenten met 200 keer verlengen.

Element 3: Afdichtings Strategie
Als een component niet voldoende is afgedicht, kunnen chemicaliën en deeltjes in interne mechanismen terechtkomen. Hierdoor kan schade, opbouw van vuil en daardoor verstopping ontstaan. Tevens wordt hierdoor een vruchtbare voedingsbodem voor micro organismen gecreëerd. Het gebruik van onvoldoende afgesloten motion control-technologien in zware onstandigheden vereist extra kosten van behuizingen en meer frequenter onderhoud.
Elk component zal dus afgedicht moeten worden, inclusief motorsteunen. Afvegers, afdichtingen en pakkingen zijn een integraal onderdeel van het succes en dus de levensduur van een machine. De afveger ruitenwisser borstelt verontreinigingen van de verlengbuis tijdens gebruik en voorkomt het binnendringen van water. De afdichtingen ondersteunen de afvegers. Pakkingen voorzien de afdichting tussen behuizingen, afschermingen, motoren en de achterste bevestigingscomponenten.
Een van de beste indicatoren voor de afdichtingseffectiviteit van een systeem is International Protection Marking of te wel IP Code. De beschermingsgraad (IP) is de wereldwijde standaard voor het meten van bescherming tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen. De IP-classificatie specificeert de mate van milieubescherming die een behuizing biedt tegen vreemde materialen die de prestaties kunnen beïnvloeden.

Element 4: Trilling / Schokbestendigheid
Machines die gebruikt worden onder zware werk- of weersomstandigheden moeten vaak over het vermogen beschikken om zware lasten te handelen of bestand te zijn tegen langdurige krachten zoals intense trillingen. Een constant koppel en beweging verzwakken de componenten in de loop van de tijd, veroorzaken hierdoor defecten en vereisen vaak aanpassingen van productfabrikanten.
Planetaire tandwielkast ontwerpen bieden meer schokbestendigheid dan reductiekasten met parallelle tandwielen. Het plaatsen van een interne gear rechtstreeks in de uitgaande behuizing verbetert de stijfheid. Door een behuizing uit één stuk en een ringtandwiel te gebruiken, wordt op deze manier versnellingsslip in de behuizing geëlimineerd, wat een hoger piekkoppel biedt.
Het vermijden van bussen met rollende elementen kan ook helpen bij het omgaan met constante spanning, net als diepte harding van assen. Het op elkaar afstemmen van alle componenten is ook van cruciaal belang voor de bescherming tegen schokken.

Element 5: Onderhoudbaarheid
Componenten die minimaal onderhoud vereisen, verbeteren de veiligheid van werknemers en minimaliseren de kans op ongevallen op de werkplek, terwijl de kosten worden verlaagd. Smering is een belangrijke onderhoudsdriver voor motion control systemen. Componenten die vooraf ingesmeerd zijn met vet of zelfsmerend zijn, kunnen de voortdurende onderhoudseisen aanzienlijk verminderen of elimineren. Producten die olie gebruiken voor smering vereisen echter meer onderhoud en vormen een groter risico voor de menselijke veiligheid.
Met de huidige motion control technologie kan men tegenwoordig steeds meer automatiseren en is menselijk handelen steeds minder vaak nodig. Desalniettemin vereisen mechanische componenten ook bescherming en onderhoud. Door voor uw machine een zorgvuldige afweging van materialen, coatings, afdichtingsstrategieën, trilling en schokbestendigheid en onderhoud te maken, kunnen de levensduur en de prestaties in uitdagende omgevingen maximaal worden gerealiseerd.