Delft hyperloop gaat voor winst met revolutionair design

Delft Hyperloop gaat voor winst op de European Hyperloop Week (EHW) in Edinburgh. Deze week (17 t/m 23 juli) strijdt een studententeam van 40 studenten voor de “Complete pod design award”, dé prijs voor het beste totale hyperloop systeem.

De lat ligt hoog. Vorig jaar nam het studententeam van de TU Delft de hoofdprijs en de innovation award mee naar huis. De meeste teamleden hebben hun studie een jaar on hold gezet om fulltime aan deze complexe uitdaging te kunnen werken. “Het is een innoverend en zeer interessant project om aan bij te mogen dragen”, aldus Joris van Liempt, accountmanager Eltrex Motion. “De studenten uit verschillende studierichtingen vormen in een korte tijd een multidisciplinair team waarmee grenzen worden overschreden en nieuwe innovaties worden verwezenlijkt.”

Hyperloop, transport van de toekomst

De hyperloop moet het vijfde toonaangevende vervoersmiddel worden na de auto, trein, vliegtuig en boot. Een hyperloop is een supersnel en klimaatneutraal transportsysteem waarbij een zwevende ‘pod’ door een buis geschoten wordt die nagenoeg vacuüm is. Door de lage weerstand in de buis zijn snelheden tot boven de 1000 kilometer per uur mogelijk. Een ritje van Amsterdam naar Parijs duurt met de Hyperloop dan nog maar een half uur.

Volledig zwevende pod

Het team van afgelopen jaar heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van een zwevende pod. Een cruciale stap in de voltooiing van het Hyperloop-concept. Teamcaptain Umika Bhagole vertelt over de drie innovatiestappen die het ‘Dreamteam’ dit jaar heeft gezet: “Wij hebben een volledig zwevende oplossing ontwikkeld en zetten de motor in op een manier waarop hij nooit eerder is toegepast. Aangezien de motor op de pod zit, heeft de pod meer elektronica aan boord die niet tegen vacuüm kan. Dit lossen we op met een vacuüm-box, voorzien van een heat managementsysteem.”

Tijdens de EHW zullen de teams onder andere worden beoordeeld op robuustheid, energie-efficiëntie en de schaalbaarheid van hun design. Ook hier heeft het team stappen ondernomen om het oude ontwerp ‘Helios I’ te vernieuwen en te verbeteren. Het oude design was niet kostenefficiënt genoeg wanneer je dit zou willen opschalen. Het team heeft daarom voor een ander type motor gekozen, die niet in de baan maar in de pod verwerkt zit.

Revolutionair

Het ‘Dreamteam’ sluit deze week de competetie in Edinburg af met een praktijkdemonstratie van de zwevende Hyperloop: één run in beide richtingen (vooruit en achteruit) en één run op topsnelheid inclusief noodstop. Voor dit moment is het design natuurlijk uitvoerig getest. Eltrex Motion heeft het team hierbij ondersteunt door technisch advies te verlenen over de nieuwe onboard motor die de pod aanstuurt. Daarnaast zijn er loopwielgeleidingen van PBC Linear voorzien zodat de linear flux switching permanent magnet motor getest kon worden. “De lineaire lagers voorzien in geleiding en stabiliteit bij het testen van de motor”, zegt Martin van den Berg, productmanager Mechanical bij Eltrex Motion. “Dit is belangrijk omdat op deze manier de motor zo optimaal mogelijk afgesteld kan worden. Hopelijk draagt deze nieuwe innovatie bij aan de winst voor het team van Delft Hyperloop”.