Glijlagers van Eltrex Motion in de spotlights

Aandrijven & Besturen besteedt 3 pagina's aan onze glijlager techniek in haar magazine

Lagers zijn fundamentele componenten in de meeste soorten industriële apparatuur en maken wrijvingsarme bewegingen mogelijk voor handelingen als positionering, transport en de geleiding van lasten. Vaak beschouwen gebruikers lineaire geleidingen als vanzelfsprekend, omdat ze ofwel in de machine verborgen zitten ofwel zo alom vertegenwoordigd zijn geworden dat we hun waarde vergeten. In werkelijkheid zijn ze essentieel voor de aansturing van de beweging.

De meeste lineaire geleidingen maken gebruik van een van de drie soorten lineaire lagers: glijlagers, loopwielgeleiders of kogelomlooplagers. Binnen elke categorie van lagertypes bestaat een grote verscheidenheid aan ontwerpopties en variaties, die unieke voordelen bieden aan ingenieurs. In dit artikel richten we ons vooral op het glijlager-ontwerp en zijn kracht in zowel veelvoorkomende als unieke toepassingen.

Ontwerp

Glijlagers berusten op glijdend contact tussen zachtere lagermaterialen zoals kunststof, composiet of brons, en een relatief harder geleidennateriaal zoals aluminium of staal. Een belangrijk verschil in de constructie van glijlagers ligt in de lagerschalen. Sommige lagerproducenten bieden gespuitgiete plastic voeringen aan die mechanisch aan de schaal worden bevestigd. Deze zijn doorgaans goedkoop, maar moeten vaker worden vervangen. Een tweede type voering wordt gevormd uit een materiaal met polytetrafluorethyleen (PTFE). De Frelon-voering is een combinatie van PTFE en vulstoffen die aan de binnenkant van de lagerschaal wordt gehecht. De Frelon-voering zet een microscopische film af op de as, vult de dalen in het oppervlak op en creëert een Frelon-op-Frelon-loopconditie die wordt beschouwd als echte zelfsmering Nu zijn zowel plastic als Frelon zelfsmerend. Wel hebben verschillende studies aangetoond dat de Frelonvoering superieure prestaties laat zien ten opzichte van plastic-voeringen die zijn vervaardigd middels spuitgieten als je de totale slijtage en PV-waarde beschouwt.

Aandrijven & Besturen schrijft over Eltrex Glijlagers

Voordelen van glijlagers

Glijlagers bieden veel van de behuizingskenmerken en opties die aanwezig zijn in kogel- of rollenlagers, met inbegrip van flens, lagerblokken en meer geavanceerde lineaire geleidingen. Profielen voor glijlager-systemen kunnen gebruik maken van een ronde as met ronde lagers, of een vierkante of geprofileerd rail met een bijbehorend vierkant of geprofileerd lager. Glijlagers met Frelon voeringen bieden vele voordelen zoals:

  • Ze absorberen schokbelastingen zonder schade aan componenten.
  • Ze blinken uit in vervuilende omgevingen die vaak schadelijk zijn voor lineaire kogellager.
  • Dankzij de zelfsmerende lagervoering is geen extra smering vereist.
  • Ze blinken uit in toepassingen die nat of ondergedompeld zijn.
  • Ze zijn geschikt voor cleanroom-of laboratoriumtoepassingen waar geen natte smeermiddelen kunnen worden gebruikt.
Aandrijven & Besturen schrijft over Eltrex Glijlagers

Meer lezen?

Bekijk dan het hele artikel over glijlagers in het online magazine van Aandrijven & Besturen.