HFI-serie van ENGEL

Met de HFI-serie heeft ENGEL zijn best presterende elektrische actuatoren ooit voor u gecreëerd.

De synchrone actuatoren van de ENGEL Elektroantriebe HFI-serie zijn de compacte actuatoroplossing met een of meer assen, geschikt voor een veelvoud aan toepassingen binnen diverse industrieën, waaronder intralogistiek, speciale machinebouw, de voedingsmiddelenindustrie, material handling en transport- en laboratoriumtaken of in andere industriële omgevingen. Uitgerust met geïntegreerde besturingselektronica en een STO-veiligheidsfunctie, zijn deze aandrijvingen verkrijgbaar met een nominaal vermogen tot ongeveer 600 watt en met nominale koppels tot 1,8 Nm voor gebruik bij 24VDC of 48VDC.

De HFI-serie is interessant voor zowel systeemingenieurs als automatiseringstechnici of systeemintegrators, omdat het een efficiënte, één of meerassige compacte actuatoroplossing is voor dynamische besturingsvereisten. Deze nieuwste serie bestaat uit synchrone permanentmagneetmotoren in vier flensmaten 47, 55, 65 en 75 mm met twee motorsysteemlengtes per maat en voorzien van geïntegreerde besturingselektronica. Het nominale vermogen reikt tot 600 watt, het grootste nominale koppel is 1,8 Nm. Gedurende een kort interval van enkele seconden staat tweemaal het nominale koppel voor acceleratie ter beschikking. Deze HFI’s van ENGEL Elektroantriebe staan ook bekend om hun indrukwekkende reeks functies die ontwikkelaars en ontwerpers talloze mogelijkheden bieden. Bijzonder relevant zijn hun compatibiliteit met talrijke industriële veldbussystemen en de optionele Safe Torque-Off (STO)-functie die in de drive is geïntegreerd.

Flexibele oplossing voor servotechnologie

De compacte synchroonmotoren van de HFI-serie zijn gebaseerd op de beproefde HBI-serie van ENGEL Elektroantriebe. Maar in vergelijking met hun voorgangers bieden de HFI’s 10 tot 15% meer vermogen en koppel, afhankelijk van hun grootte en uitgebreide opties voor veldbuscommunicatie. Deze actuatoren zijn in veel netwerken integreerbaar, waaronder EtherCAT, CANopen, PROFINET of EtherNet/IP.

De veiligheidsfunctie Safe Torque-Off (STO) is een must bij veiligheidsgerelateerde toepassingen waarbij algemene veiligheidsrisico’s of gevaren voor de machinebediener of het systeem volledig moeten worden geëlimineerd.

Deze optionele elektrische veiligheidsmodule bevat twee redundante STO-kanalen om de overdracht van de PWM-schakeling van de microcontroller naar de MOSFET-vermogenstrap van de omvormer onafhankelijk te verbreken. Het kan in elk HFI-model worden geïnstalleerd. De functionele veiligheidstechnologie van het product is getest en gecertificeerd als veiligheidscomponent volgens bijlage IV van de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG. Het voldoet aan de SIL 3 / SILCL 3 volgens IEC 61800-5-2 / IEC 61508 / IEC 62061 en bereikt ook het prestatieniveau Cat. 3 / PL e volgens ISO 13849-1. In de STO-documentatie worden passende veiligheidsparameters gegeven om de systeem-/machinefabrikant in staat te stellen de noodzakelijke systeem-/machinespecifieke risicobeoordeling uit te voeren in overeenstemming met DIN EN 60204-1.

Wanneer de veiligheidsfunctie is geactiveerd, wordt de stroom naar de actuator binnen 20 ms onderbroken, waardoor het genereren van koppel volledig wordt gestopt en gevaarlijke bewegingen van de actuator of bijbehorende apparatuur worden voorkomen. De STO-ingangen zijn ook geschikt om testpulsen van uitgangssignaalschakelapparaten (OSSD) te verwerken. Dit betekent dat veiligheidsapparatuur met bijbehorende diagnosefuncties direct kunnen worden aangesloten en bediend zonder het gebruik van conventionele elektromechanische veiligheidsschakelaars.

Een potentiaalvrije statusuitgang geeft de status van de veiligheidsfunctie aan en maakt ook de aanbevolen cyclische functietest van de twee STO-kanalen mogelijk.

De optionele STO-veiligheidsmodule maakt het eenvoudig om aan de nodige veiligheidseisen te voldoen. Het elimineert de noodzaak voor conventionele elektromechanische schakelapparatuur, verlaagt de kosten en maakt ook ruimte vrij in de schakelkast.

Series Datasheet Rated speed up to [rpm] Rated torque up to [Nm] Flangesize [mm x mm]
HFI 22 4.000 0,38 47 x 47
HFI 26 3.000 0,61 55 x 55
HFI 32 3.000 1,4 65 x 65
HFI 37 3.000 1,8 75 x 75

Producteigenschappen:

  • Perifere werking, geschikt voor meerdere toepassingen
  • Compact, krachtig ontwerp
  • CANopen®, EtherCAT, PROFINET, EtherNet/IP
  • STO functionele veiligheidsfunctie
  • Hoge resolutie encoder en sinusvormige motorstroom
  • Meerdere configuraties mogelijk
  • Verkrijgbaar met planetaire tandwielen en vasthoudremmen

Downloads